Wat zijn de verschillen en wanneer is een verbanddoos verplicht? Wees goed voorbereid!

Een verbanddoos in uw omgeving is zeker een aanrader. Maar er bestaan veel verschillende soorten verbanddozen, ook wel EHBO kit genoemd. Om goed voorbereid te zijn bij ongelukken en ongevallen is het belangrijk om altijd de juiste EHBO middelen in de buurt te hebben, ook wanneer je aan het werk bent. De compacte verbanddozen bevatten een assortiment aan benodigdheden die van onschatbare waarde zijn bij het verlenen van eerste hulp in geval van ongevallen en noodsituaties.

Door een verbanddoos, EHBO-kit of gewoon losse verbandmiddelen, zoals pleisters op een vaste plek te hebben liggen of hangen, hoef je nooit te zoeken in een noodgeval. Maar wanneer is een EHBO-kit verplicht? In deze school of safety vertellen we je daar meer over.

Bulletpoint

Kies een geschikte EHBO kit

Bulletpoint

Zorg dat de verbanddoos op een vaste plek hangt

Bulletpoint

Controleer regelmatig de houdbaarheid en inhoud van de verbanddoos

Bulletpoint

Zorg voor voldoende EHBO middelen binnen uw bedrijf

Een-verbanddood-binnen-uw-bedrijf
Verschillende-verbanddozen

Alle Technosafety verbanddozen zijn volgens de laatste normering.
De gerecyclede verbanddoos heeft een 100% gerecyclede koffer en de inhoud bevat 94% minder plastic.

Bestel hier direct een verbanddoos!

Waarom een verbanddoos belangrijk is en de verschillen

Er zijn diverse soorten verbanddozen. De grootste verschillen zitten in de inhoud. De inhoud wordt bepaald door de werkzaamheden/bedrijfsactiviteiten, de omgeving waar de verbanddoos komt te staan/hangen en het aantal personen in de omgeving van de verbanddoos. De omgeving kan o.a. een bedrijfsruimte, kantoor, vakantiepark, (sport)vereniging of voertuigen zoals auto’s, vrachtwagens, bussen en boten zijn.

De inhoud kan ook worden bepaald door een normering en een daarvan is de DIN normering. De DIN normering geeft aan wat er in een EHBO-koffer aanwezig moet zijn. Deze normeringen zijn vastgesteld door Duitse gespecialiseerde organisaties,“Deutsches für Normung” en is van toepassing in een groot gedeelte van Europa, waaronder Nederland.

Een standaard verbanddoos moet verschillende basisbenodigdheden bevatten, zoals verband, pleisters, ontsmettingsmiddelen, pincet, schaar en meer. Het ontbreken van essentiële items kan de effectiviteit van de eerste hulp belemmeren. Soms is een EHBO-kit niet voldoende en moet er ook gedacht worden aan het spoelen van de ogen of evacueren met brancards of evacuatiestoelen. Bespreek dit met de veiligheidskundige of Bhv’er binnen het bedrijf om voorbereid te zijn op elk mogelijk ongeval/noodsituatie. 

Ook is het belangrijk om de inhoud van de EHBO kit regelmatig te controleren op houdbaarheid en of de kit nog compleet is.

Tip: Doe dit bijvoorbeeld altijd aan het begin van het jaar, zo kan het nooit vergeten worden.

Wanneer is een EHBO kit verplicht?

De Arbowet geeft aan dat een werkgever verplicht is om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving binnen een bedrijf of organisatie. Dit kan nageleefd worden met o.a. een verbanddoos. Om goed en snel eerste hulp te kunnen bieden is het raadzaam om ten minste een EHBO kit in elk gebouw of voertuig beschikbaar te hebben. Maar zoals we al eerder in deze blog hebben aangegeven ligt dit ook aan de werkzaamheden en het aantal werknemers,

Een EHBO-koffer is een essentieel onderdeel bij een goede voorbereiding voor het creëren van een veilige werkomgeving, of het nu gaat om de werkvloer, kantoor, vakantieparken, auto’s, vrachtwagens of bussen. De verbanddozen van Technosafety zijn zeer compleet en voldoen aan de laatste normeringen. Perfect om beschikbaar te hebben wanneer u eerste hulp moet verlenen in geval van een ongeval of noodsituatie

Verbanddoos-binnen-uw-bedrijf-Sfeer
DIN13164-in-bestelbus
EHBO-kit in vrachtwagen, bedrijfswagen of auto

In Nederland is een verbanddoos is niet verplicht in een vrachtwagen, bedrijfswagen of auto. Het is echter wel aan te raden om een EHBO-kit aanwezig te hebben onderweg. De compacte maar complete DIN 13164 is een perfect model voor in een voertuig. Ook is in het in meerdere (Europese) landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, verplicht om in het voertuig een verbanddoos te hebben.

 

Conclusie

Zorg ervoor dat u voldoende verbandmiddelen binnen uw bedrijf beschikbaar heeft zodat er snel eerste hulp geboden kan worden bij een ongeval.

Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van de verbanddoos en of de inhoud nog compleet is, zo grijpt u of uw werknemers nooit mis bij een noodsituatie.

 

Advies nodig?

Wilt u ook een veilige werkomgeving creëren maar bent u (niet) voldoende op de hoogte van de laatste wetgevingen? Technosafety helpt u graag! Met onze jarenlange ervaring en aanwezige veiligheidskundige kunnen we u helpen met adviezen op maat voor uw bedrijf. Neem contact met ons op!

Verbandoos-controleren
× Direct beschikbaar!