Gaat u binnenkort werken op hoogte? Hier leest u alles over de materialen die u nodig heeft.

Waar gewerkt wordt kunnen ongelukken gebeuren. Wanneer dat werken op hoogte is neemt het risico toe dat het verkeerd afloopt. Een van de meest voorkomende oorzaken van dodelijke arbeidsongevallen is namelijk nog steeds vallen van hoogte.

Omdat valbeveiliging zeer uitgebreid en specifiek is geven we heel graag meer informatie over deze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Werken-op-hoogte-sfeer

Waar valbeveiliging te gebruiken?

Als u in Nederland op 2,5 meter hoogte werkt is het verplicht om gebruik te maken van valbeveiliging. Werkt u op een plek waar risico’s zijn om te vallen zoals een bewegende locatie bijvoorbeeld boven water, wegen of andere gevaarlijke plaatsen? Ook dan bent u ook als bedrijf verplicht om PBM’s te gebruiken.

Er wordt veel gewerkt op grote hoogtes denk aan glazenwasser, elektriciens en bijvoorbeeld in de bouw. Maar er zijn ook andere momenten wanneer er gedacht moet worden aan veilig werken op hoogte. Denk aan uw dak als deze gerepareerd moet worden of de kozijnen die geschilderd moeten worden op de tweede verdieping.

Omdat er steeds meer duurzaam wordt gebouwd is ook de vraag naar het monteren van zonnepanelen installatie groot. Helaas gebeuren er in deze branche ook veel ongelukken waarbij hoofdletsel, botbreuken of zelfs dodelijke ongevallen plaats vinden. Veiligheid bij de installatie van zonnepanelen heeft de aandacht bij de Nederlandse arbeidsinspectie.

Er bestaan verschillende soorten valbeveiliging, maar een complete valbeveiligingsuitrusting bestaat altijd uit 3 essentiële onderdelen. Namelijk een valharnas, een verankeringstoestel en een koppelingstoestel.

Ankerpunten valbeveiliging

Laten we beginnen bij het uitzoeken van een goed bevestigingspunt van de valbeveiliging om veilig te werken op hoogte. De 5 ankerpunten (A, B, C, D en E) die onder de EN 795 vallen zijn:

  • Type A: Vaste ankerpunten – bijvoorbeeld een muur.

  • Type B: Mobiele ankerpunten – zoals een davit of driepoot

  • Type C: Flexibele ankerlijnen vast gemaakt aan eindankers – touwen en kabels

  • Type D: Starre ankerlijn vastgemaakt aan eindankers – bijvoorbeeld railsystemen

  • Type E: Doodgewicht ankers – bijvoorbeeld een verzwaarde anker voor op platte daken

werken-op-hoogte-driepoot-503066003

Driepoot

Een driepoot of een davit hijssysteem zijn bedoeld om in besloten ruimtes veilig af te dalen en uiteraard om weer omhoog te hijsen.

Verschil tussen een driepoot of davit is dat een davit systeem een kleinere oppervlakte nodig heeft en enorm veel mogelijkheden in combinaties van verschillende voeten.

Ankerlijnen

Flexibele ankerlijnen deze ankerpunten zijn vastgemaakt aan eindankers. De ankerlijn verbindt u door middel van een connector aan het valharnas.

Connectoren voor veilig werken op hoogte

Connectoren zijn bedoeld om een valharnas te verbinden aan een ankerpunt. Dit kan door middel van een valstopapparaat of een veiligheidslijn te gebruiken tussen beide valbeveiligingsmiddelen. Connectoren hebben een belangrijke functie, deze verbinding zorgt voor een demping bij een val.  Zonder gebruik van demping kunnen de krachten die vrijkomen op het lichaam oplopen tot 2 ton!

Werken-op-hoogte-sfeerimpressie-connectoren

Valstopapparaten

Valstoppers zijn bedoeld voor het breken van uw val. Een valstopapparaat rolt automatisch terug en blokkeert bij een plotselinge val. Als er een versnelling plaats vindt blokkeert een valstopapparaat bijna direct in tegenstelling tot een vanglijn. Wanneer u maar een kort stuk heeft om de val te stoppen kan een valstopapparaat dus een goede oplossing zijn. Het nadeel is alleen wel dat er minder demping plaats vindt bij een val, dit heeft dus meer impact op het lichaam.

Gaat u niet verticaal werken op hoogte maar horizontaal dan kunt u geen gebruikt maken van een valstopapparaat. Deze valstoppers kunt u namelijk niet gebruiken in een hoek van meer dan 30°. Gebruik een valblok die geschikt is voor horizontaal gebruik als u bijvoorbeeld een schuin dak of een plat dak gaat repareren. De kans op het pendeleffect blijft wel bestaan maar ze hebben een kabel die beter bestand is tegen schuren over de randen van horizontale constructies. Daarmee voorkom je dat de kabels slijten of hun stevigheid verliezen.

Veiligheidslijnen

Een veiligheidslijn, ook wel vanglijn of leeflijn genoemd, kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld positionering, redding, gebiedsbescherming en natuurlijk valbeveiliging.

Een lijnklem kan gebruikt worden voor tijdelijke klimwegbeveiliging. Het voordeel hiervan is dat de klem eenvoudig kan losmaken en verplaatsen. De lijnklem blokkeert automatisch bij een val, door om de lijn te klemmen.

Veiligheidsharnas

Omdat er in vele industrieën gebruik wordt gemaakt van valbeveiliging, is een geschikt harnas uitzoeken heel belangrijk bij veilig werken op hoogte. Maar het comfort is ook belangrijk, zeker bij langdurige werkzaamheden.

Een korte samenvatting van de verschillende soorten veiligheidsharnassen:

  • Standaard valharnas
  • Positioneringsharnas
  • Zitharnas
Werken-op-hoogte-sfeerimpressie-connectoren

Standaard valharnas

Dit zijn basis of premium veiligheidsharnassen. De basis harnassen worden gebruikt voor het opvallen van een val. De harnassen hebben één ankerpunt op de rug of op de borst waarmee deze met een connector verbonden kan worden aan een vast ankerpunt. De premium harnassen zijn vaak voorzien van extra verstevigingen op bijvoorbeeld de schouders, maar kunnen ook sneller aan te trekken zijn.

Positioneringsharnas

Positioneringsharnassen mogen niet gebruikt worden voor het opvangen van een val. Deze harnassen dienen niet verbonden te worden aan een ankerpunt. De twee ringen zijn bedoeld om aan  een positioneringlijn te bevestigen zodat u uw handen vrij heeft en ongestoord kunt werken.

Zitharnas

Voor afdalingen of zittend werk worden zitharnassen gebruikt. Ze zijn vaak voorzien van een ankerpunt op de rug en op de borst, een positioneringsgordel en een D-ring. Ook hebben zitharnassen vaak rechte beenbanden zodat er comfortabel in gezeten kan worden.

Veiligheidsharnas-aantrekken-stap voor stap

Veiligheidsharnas aantrekken

Een veiligheidsharnas aantrekken moet zorgvuldig en veilig gebeuren.

U begint door in het harnas te stappen en plaats daarna de schoudergordels over uw schouders. Als u dit gedaan heeft sluit u de sluiting van de beengordels. Alle gordels moeten strak aansluiten op het lichaam. Echter de beengordels niet, bij deze gordel moet u altijd nog een platte hand onder kunnen doen.

Wat te doen bij een val?

Ook is het belangrijk bij veilig werken op hoogte om nooit alleen aan klus te beginnen. Mocht iemand onverwachts vallen en gewond raken moet er snel gehandeld worden. Na enkele minuten kunnen er al ernstige gevolgen zijn denk aan harness suspension trauma. De tip is om altijd te blijven bewegen wanneer dit mogelijk is, vooral met de benen. Hierdoor blijft de bloedsomloop goed op gang en verklein je de kans om flauw te vallen of erger. Ook het gebruik van een trauma relief steps helpt tegen afknellen als u wacht op hulp. Dit handige hulpmiddel kan aan elke climax harnas bevestigd worden.

Onderhoud

Tot slot is onderhoud zeer belangrijk omdat iedereen veilig wilt werken op hoogte! Controleer altijd of de naden onbeschadigd zijn, de karabijnen en sluitingen niet vervormd zijn of verroest en er geen vervuiling is van bijvoorbeeld chemische stoffen. Indien er valindicatoren aanwezig zijn is het belangrijk om deze ook te controleren.

Werken-op-hoogte-sfeerimpressie-veiligheid

Contact

Mocht u interesse hebben of toch nog vragen hebben neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord!

Email ons direct!
× Direct beschikbaar!