U heeft er misschien al wel eens over nagedacht, hoeveel risico loop ik dat mijn elektrische auto in de brand vliegt, en hoe gevaarlijk is dit nu eigenlijk? Het goede nieuws is dat een elektrische auto niet vaker vlam vat dan een ander vervoersmiddel. Echter kan brand in uw elektrische auto om andere redenen zeer gevaarlijk zijn en veel schade opleveren. Het gevaar van brand in elektrische auto’s zit in 3 aspecten:

 • Moment

 • Locatie

 • Blussen

Moment en Locatie

Het aspect waar een elektrische autobrand zich onderscheidt van andere autobranden, is het moment waarop de brand plaatsvindt. Waar niet elektrische auto’s meestal vlam vatten tijdens het rijden, kan dit bij EV’s (elektrische voertuigen) ook gebeuren tijdens het opladen. Waarschijnlijk ziet u het gevaar hier wel van in. Het moment dat de auto aan de laadpaal staat, bevindt deze zich namelijk vaak op een plek waar brand zeer ongewenst is. Denk bijvoorbeeld aan een parkeergarage onder een kantoorpand, winkelcentrum of appartementencomplex. Misschien laadt u uw auto wel op in de garage van uw eigen huis.

Er zijn maatregelen die u kunt nemen om de kans op brand te verminderen, maar omdat de auto tijdens het laden “aan” staat, zal de mogelijkheid op kortsluiting altijd blijven bestaan. Als u elke 2-15 seconden een luid knetterend geluid hoort, is er sprake van interne kortsluiting. De interne kortsluiting zorgt voor een kleine brand die zich van cel naar cel verspreidt. Wanneer deze situatie zich voordoet, wilt u de brand natuurlijk zo snel mogelijk onder controle krijgen zodat het vuur zich niet verder kan verspreiden in de ruimte.

auto blusdeken

Blussen

Het andere gevaar is het blussen. EV’s zijn een stuk lastiger te blussen dan uw gewone auto. De meeste auto’s kunt u makkelijk blussen met een brandblusser. Het blussen van een EV heeft twee risico’s waar een auto-blusdeken de meest veilige en efficiënte oplossing voor biedt. Ten eerste wilt u het vuur zo snel mogelijk isoleren. Waar u tijdens een blussen met een blusser het vuur de tijd geeft zich te verspreiden, isoleert u met een blusdeken het vuur binnen enkele seconden.

Ten tweede loopt u bij EV’s het gevaar dat het vuur lang na het blussen weer oplaait. Dit kan soms zelf nog tot dagen na de brand. Het is daarom belangrijk dat de auto volledig in water ondergedompeld wordt, dit doet de brandweer. Met een blusdeken houdt u het vuur in gareel tot de brandweer aanwezig is.

Daarnaast komen er tijdens brand in een elektrische auto allerlei ongezonde gassen en stoffen vrij. Het bijkomende voordeel van de autobranddeken is dat het voorkomt dat deze stoffen de lucht in vliegen. Dit is beter voor het milieu en voor de gezondheid van de mensen om u heen.

Bridgehill auto blusdekens

Bridgehill blusdekens zijn de meest extreme blusdekens ter wereld en bieden de oplossing voor het snel en efficiënt isoleren van autobranden. Het deken wordt bewaard op een centrale plek in een grote rugtas en is makkelijk uit te rollen op de grond. Met 2 personen tilt u het deken over het vuur waardoor het vuur dooft en zich niet verder kan verspreiden.

De voordelen:

 • Bestrijdt brand in elke auto in slechts enkele seconden
 • De meest efficiënte oplossing voor het isoleren van brand in elektrische auto’s
 • Geschikt voor alle voertuigen, waaronder SUV’s, zoals XC90 en Land Rover
 • Wordt bewaard in een smartbag en heeft geen onderhoud nodig

Hoe gebruikt u de blusdeken?

 • Bewaar de deken op een snel te bereiken centrale plek. In een parkeergarage bij de service desk of bij de balie van uw bedrijf.
 • U moet de deken altijd met twee personen gebruiken. U gebruikt de deken op de volgende manier:
 • Plaats de blusdeken op de grond voor of achter de auto en rol de deken uit.
 • Beide personen pakken een handvat vast en trekken de blusdeken veilig over de auto in één vloeiende beweging.
 • Controleer of de blusdeken strak op de grond ligt. Wacht minstens 20 minuten en laat de brandweer de blusdeken verwijderen.
× Direct beschikbaar!