Halfgelaatsmasker of Volgelaatsmasker, welke heeft u nodig? Wanneer u gaat werken met gevaarlijke gassen en stoffen wilt u natuurlijk beschikken over de juiste adembescherming. Bent u al tot de beslissing gekomen of u een gelaats- of filtermasker nodig heeft? Dan moet u nog de keuze maken tussen een halfgelaats- of een volgelaatsmasker.

Wat zijn de overeenkomsten tussen een halfgelaatsmasker en volgelaatsmasker?

De werking van half- en volgelaatsmaksers is in principe hetzelfde, ze filteren de buitenlucht voordat u deze inademt en beschermen u zo tegen gevaarlijk gassen en stoffen. Op de maskers kunt u verschillende soorten filters plaatsen. Beide soorten maskers zijn beschikbaar met één of twee filters. Een masker met twee filters maakt het ademen iets gemakkelijker maar dan betaald u wel voor twee filters.

Wat zijn de verschillen?

Waar een halfgelaatsmasker over uw mond en neus geplaatst wordt, beschermt een volgelaatsmasker uw hele gezicht. Een volgelaatsmasker beschermt dus ook uw huid en uw ogen tegen de gevaarlijke gassen en stoffen. Ook worden uw ogen en gezicht meteen beschermt tegen vloeibare spetters.

Het zal u niet verbazen dat een volgelaatsmasker betere bescherming biedt dan een half masker. Dit komt niet door een andere werking van het masker, maar door het feit dat de maskers beter afsluiten. De randen van uw gezicht zijn beter af te sluiten dan het gebied rond uw wangen en neus. Ook biedt een volgelaatsmasker meer mogelijkheden voor het strakker trekken van het masker.

Een halfgelaatsmasker biedt een betere mogelijkheid om andere persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen tijdens het werken, zoals een laskap, veiligheidsbril of een gezichtsscherm. Maak de afweging of een volgelaatsmasker u genoeg beschermt tegen de gevaren, of dat u meer gespecialiseerde persoonlijke beschermingsmiddelen nodig heeft om uw gezicht meer bescherming te bieden. Dit kunt u nagaan door middel van de normeringen.

Wanneer gebruikt u een volgelaatsmasker?

U kunt dus het beste gaan voor een volgelaatsmasker wanneer u met gassen werkt die de ogen of de huid kunnen irriteren of wanneer u te maken krijgt met sprays en spetters van chemische stoffen en u hier geen andere PBM voor draagt. Ook wanneer u werkt met erg fijne stoffen of spuitwerk kunt u beter een volgelaatsmasker nemen. Let op! Het dragen van een bril kan de bescherming van een volgelaatsmasker beïnvloeden omdat het masker in sommige gevallen niet volledig afsluit. 

Volgelaatsmaskers
Volgelaatsmasker
Climax Halfgelaatsmasker M756

Wanneer gebruikt u een halfgelaatsmasker?

Het comfortabel dragen van een masker is erg belangrijk, als u voor een lange tijd gaat werken en de filters voldoen aan de normen voor de concentraties gassen waarin u gaat werken, is het aan te raden een halfgelaatsmasker te gebruiken. Eigenlijk gebruikt u een halfgelaatsmasker wanneer het niet nodig is een volgelaatsmasker te dragen.

Je gebruikt ook een halfgelaatsmasker, mist deze aan de eisen voldoet, wanneer u gebruik wilt maken van bijvoorbeeld een veiligheidsbril of gezichtsscherm. Ook wanneer u een gewone bril draagt moet u een halfgelaatsmasker gebruiken.

Halfgelaatsmaskers

Waar moet u verder op letten?

Bij het werken met gevaarlijke stoffen is het enorm belangrijk om de juiste adembescherming te kiezen. Er zijn verschillende vormen van afhankelijke adembescherming en onafhankelijke adembescherming. Nu u weet of u een halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker nodig heeft, moet u bij filtermaskers ook nog de juiste filters kiezen. Lees hier meer over de verschillende vormen van adembescherming en het kiezen van de juiste filters: De basisprincipes van Adembescherming.

Meer informatie of advies nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste beschermingsmiddelen.

× Direct beschikbaar!